CIP Temizliği Nedir?

Hijyen ve temizlik birçok alanda önemli olan konuların başında gelmektedir. Tank ve boru sistemi bulunan alanların temizlenmesi ise belirli bir sistem gerektirmektedir. Üretim bandının veya ekipmanların sökülmesine gerek kalmaksızın, çalkalama suyu ve deterjan çözeltisinin üretim hattında sirkülasyonu yöntemiyle yapılan otomasyonlu temizlik yöntemine CIP (cleaning in place – yerinde temizleme) denir. Özellikle gıda işletmeleri gibi diğer işletmelerde hijyen sorunlarının giderilmesinde bu sistem sıklıkla kullanmaktadır. Birçok sektördeki temizlik sorunlarının çözülmesinde etkili rol oynamaktadır. Doğru uygulama ile en yüksek verimi almak mümkündür. Bu temizlik, firma için birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. İşletmelerin daha hijyenik bir çalışma ortamına sahip olmasında etkili rol oynamaktadır. Tam ve yarım otomatik olmak üzere iki farklı seçeneği vardır. Çalışma alanına uygun olan seçenek tercih edilebilmektedir.

CIP Temizliği Ne Demek?

Karmaşık ve sistemli yapıların temizlenmesi her zaman için problem olmuştur. Ancak gelişen teknolojiyle bu durum artık sorun olmaktan çıkmıştır. Özellikle uzun borulu sistemlerin ve geniş tankların hijyenini sağlamak oldukça zordur. Elle yıkamak en uğraştırıcı ve zaman alan bir işlemdir. Ancak temizlenmesi de gereklidir. Bu gibi durumlar için özel geliştirilen CIP temizliği ile bu sistemlerin hijyeni sağlanmaktadır. Özellikle gıda sektörü içinde en sık tercih edilen temizleme yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. CIP sistemi makine, ekipmanlar ve üretim hatlarının otomatik olarak temizlenmesini sağlamaktadır. Bu temizlenme işlemi sırasında olabilecek en az temas sağlanır ve işçi güvenliği en üst seviyede sağlanmış olur.

Sağladığı diğer önemli bir fayda ise zararlı maddeler ile insan etkileşiminin engellemesini sağlamaktadır. CIP temizleme işlemi sırasında temizleme personeli herhangi zararlı bir kimyasal malzemeye maruz kalmaz. CIP sisteminin yarı otomatik ve tam otomatik olmak üzere iki farklı seçeneği bulunmaktadır. Su, deterjan ve enerji tasarrufu sağlaması ile de ön planda yer almaktadır. Normal yıkama sistemlerine nazaran çok daha ekonomik bir temizleme sistemidir. İşletmeye sağladığı en önemli fayda ise daha verimli bir işleyiş sunmasıdır. Temizlenen sistemler çok daha verimli ve etkili şekilde çalışmaktadır. Bu sayede zamandan da büyük oranda tasarruf edilmektedir. En önemli nokta ise CIP temizliği temiz bir çalışma ortamı sunmaktadır.

CIP Temizliği Pompası Ne İşe Yarar?

Sistem, etkili ve verimli bir temizleme işlemi sunmak için etili parçalardan bir araya gelmektedir. Bu noktada ise sahip olduğu pompa da oldukça önemlidir. Temizlenen alanlar için oldukça güçlü ve işlevsel bir pompa kullanılması gerekir. Çünkü temizlenen alanlar yüksek seviyede hijyen gerektiren ve temizlenmesi zor olan alanlardır. Daha yüksek hijyen için ise daha güçlü pompalar kullanılmaktadır.

Genel olarak santrifüj pompa olarak adlandırılan pompalar tercih edilmektedir. Bu pompanın tercih edildiği kullanım alanları ise içecek, kozmetik sektörü, süt ve süt ürünleri, ilaç yapımı içeren işletmeler olmaktadır. Bu alanlar genel olarak yüksek hijyenin olması şart olan sektörlerin başında gelmektedir. CIP temizliği özellikle bu alanlarda santrifüj pompalı sistem ile yapılmakta ve ekstra hijyen sağlanmaktadır. Sessiz bir çalışma yanı sıra güçlü akış hızı sunan bir pompadır.

CIP Sistemi Nasıl Çalışır?

CIP sisteminin nasıl çalıştığı ve çalışması gerektiği de oldukça merak edilen konuların başında gelir. Büyük sistemleri temizleyen bu makina otomatik çalışmaktadır. Toplamda 3 adet tank kısmı olmaktadır. Bu tanklar ise ön durulama, deterjan ve son olarak da son durulama kısımlarını oluşturmaktadır. Bu sistemdeki su tasarrufunun sağlanması amacıyla, son durulama kısmındaki su ön durulama kısmındaki suyun değerlendirilmesi ile gerçekleştirilmektedir. CIP temizliği yüksek hijyenin yanı sıra su tasarrufu sağlayan da bir sistemdir. Ön durulama kısmındaki atık sular değerlendirilerek, son durulama aşamasında verimli şekilde kullanılmaktadır. Sistem sadece elektrik ve su bağlantısına gerek duymaktadır. Dolayısıyla ekstra bir bağlantıya gerek yoktur. Sistemin işleyişi ve kullanımı oldukça kolaydır. Sistemin diğer yaptığı işlemler ise ısıtma sistemi ve otomatik kimyasal dozajlamadır. HMI dokunmatik bir ekrana sahip olması da kullanıcılar açısından büyük avantaj sağlayan bir durumdur. CIP temizliği genel olarak bu işlemleri yapmaktadır.

Sistemin çalışma kontrolü ekran kısmından kolaylıkla yapılabilmektedir. Dolayısıyla çalışma kısmında herhangi bir sorun olmadığı gibi ekran kısmından da kontrolü sağlanmaktadır. Tam ve yarım otomatik sistemlerde çalışma noktasında fazla bir değişiklik olmamakla beraber küçük çaplı farklılıklar elbette ki mevcuttur.

Paylaş :