Günümüzde özellikle büyük şehirlerde şehir suları içme suyu olarak kullanılmıyor. Bu suların arıtılmasından emin olamayan insanlar damacana su sipariş ediyor. Suları muhafaza etmeye yarayan bu şişeler, su bayilerinden her su siparişinde farklı olarak geliyor. Bu nedenle, sıkça kullanılan bu yöntem için damacana temizliği yapmak gerekiyor. Pet maddeden oluşan bu şişeyi güneş ışığına maruz bırakmamak öneriliyor. Kuru ve serin ortamlarda tutulan şişeler çok daha uzun ömürlü oluyor. Ayrıca, su sağlığını koruyor.
Günlük hayatta kullanılan arıtma sularının yanında damacana su siparişi de sıkça veriliyor. Özellikle havalar ısındıktan sonra su içme ihtiyacı sıklaşıyor. Hayatta kalmak için gereken en önemli madde olan sular, 19 litrelik damacanalarda evlere ulaşıyor.
Damacana Su Neden Yeşerir?

Su bayilerindeki damacanalar uzun süre toptancılarda bekliyor. Bu nedenle suyun sağlığının korunması önemli bir konu oluyor. Damacana ortalama 50 defa farklı kullanıcı için kullanılıyor. Bir damacana gerekli saklanma koşulu sağlanmadığı zaman bozulup yeşeriyor. Özellikle nem ve güneş faktörleri damacananın ömrünü bitiriyor.
Güneşe maruz kalan pet şişe bakteri ve yosun oluşturuyor. Plastik kaynaklı BPA ise güneşe maruz kaldıkça suya karışıyor. Ayrıca, pet şişeyi temizleme amacıyla kullanılan su, sıcak olunca suya karışan BPA değeri artıyor. Bu nedenle, bu basınçlı sıcak suyun fabrikalarda bilinçli şekilde ayarlanması gerekiyor. Aynı zamanda gıda ile uygun olmayan deterjan ile şişeyi temizlemek deterjan kalıntısına neden oluyor. Firmalar, şişenin içindeki muhafaza edilen suyun sağlığı için gıda ile uyumlu deterjan uyguluyor. Kısaca, damacana temizliği doğru yapılmayan ve doğru ortam koşulunda saklanmayan pet şişe su yeşeriyor.
Damacana Temizliği Neden Gereklidir?

- Pet şişe kullanıcılarının sayısı her geçen gün arttığı için hijyenin ön planda tutulması da gerektiğinden dezenfeksiyon önem taşıyor.
- Sağlık için su alınan bayilerin damacana temizliği yaptığına dair onay alınması gerekiyor.
- Suyun sağlığını korumak ve içindeki değeri kaybetmemek için gerekiyor.
- Ozonun suyun içindeki bazı maddelerle etkileşime girmesi sonucunda ortaya çıkardığı riskleri azaltmak amacıyla gerekiyor.
- Daha kaliteli bir su tüketmek için suyun muhafaza edildiği pet şişenin temizliğinin de aksamaması gerekiyor.
- Damacananın kullanım süresini arttırmak için kullanılan BPA maddesinin suya karışmasını önlemeyi sağlıyor.
Damacana İçi Nasıl Temizlenir?

Suları muhafaza eden damacanaların dezenfeksiyonu birkaç yöntemle oluyor. Eğer damacanadaki yosun temizlenmek isteniyorsa içine kum döküp sallanıyor ve güçlü bir durulama ile yosunu temizliyor. Ayrıca temizlik, en çok da yosun tutması gibi durumlar için gerekiyor.
Damacanalar, fabrikaya çıktıktan sonra kalite standartlarına göre kontrol ediliyor. Kontrol sonucu damacanaların dış yüzeyinin yıkanması için dış yüzey temizleme makinelerine gidiyor. Sonrasında görevliler, gıdaya uygun temizlik malzemeleri kullanarak yüksek basınçlı su ile damacana yıkaması yapıyor. 55 – 70 derece arasındaki sıcaklıkta iç yüzey makinesinde yıkanıyor. Bu yıkama işlemi, damacananın iç ve dış yüzeyinin temizlenmesinden oluşuyor.
Yıkama işleminin ardından dezenfeksiyon işlemi gerçekleşiyor. Böylece su, sağlıklı ve hijyenik ortamlarda değerini koruyor. Son olarak görevliler, damacananın durulanması için içme suyu kullanıyor. Filtrelenmiş hava ile el değmeyen bir yöntem ile şişelere su doldurulması gerçekleşiyor. Ayrıca sular, makinelerin sudaki pislikleri süzme tekniği ile dolduruluyor. Aynı zamanda bu doldurulma işleminin ardından ağzı kapakla kapanıyor.

El değmemiş şekilde hazırlanan sular son dokunuşla emniyet bandıyla hazır hale geliyor. Son kontrollerinin gerçekleşmesinin ardından hazırlanan damacana sular, satış bayilerine geliyor. Son olarak sular, satış bayilerinden tüketicilere ulaşıyor. Ozon suyu pet şişelerin içlerini temizliyor. Ayrıca yosun, maya, küf, mantar gibi mikroorganizmaları da yok ediyor. İç ve dış yıkamanın yapıldığı damacananın ardından bazı tesisler, suyun doldurulma aşamasına da dikkat ediyor. Suyun hava ile temasını kesecek şekilde dolum yapıyor. Hava ile temas ettirmeme modeli sayesinde suların sağlığı bozulmuyor. Ayrıca, ozonun suyun içindeki bir maddeyle etkileşime girip bozulmasını da önlüyor.
İçilen ve yemeklerde kullanılan sular, dolum tesislerinin iyice seçilmesi ile sağlanıyor. İçilen suyun kalitesi her yaştan insan için büyük önem kazanıyor. Yalnızca endüstriyel temizlik malzemeleri ile su temizliği oluyor. Dolum tesisleri, damacana temizliği ile bu suları sanitize ediyor ve hijyen kalitesine uyması ile küf ve mantar oluşumunu da engelliyor.