Demineralize su diğer bir adıyla saf su insanların günlük hayatlarında kullandıkları sudan farklıdır. Saf su bazı sektörlerde kullanılmaktadır. Bu amaçla da özel olarak üretilir. Demineralize su özel teknolojilerin kullanıldığı tesislerde elde edilmektedir. Saf su olarak da adlandırılan bu su insanların içmesine uygun değildir. Özel işlemlerle saf hale getirildiğinden içinde insanların sağlığı için gerekli olan mineraller bulunmamaktadır.
Demineralizasyon yapılan işlemlerle suyu içinde bulunan minerallerden arındırma olarak tanımlanabilir. Kısaca suyun kaynatılarak buharlaştırılması ve daha sonra özel bir bölümde soğutularak suya dönüştürülmesi ile elde edilmektedir şeklinde tarifi yapılabilir. Distilasyon işlemi yapıldığında suyun içinde bulunan tuz, kireç ve tüm mineraller kabın içinde kalır. Saf su buharlaşan sudan elde edilir.
Demineralize Su Ne Demek? Demineralizasyon Nedir?
Demineralize su ne demek sorusunun cevabı saflaştırılmış su olarak verilebilmektedir. Bilindiği gibi her suyun saflık derecesi bulunmaktadır. İnsanların içtikleri suyun saflık oranının sıfır ya da sıfıra yakın olması mümkün değildir. İçilen suyun saf su olması da sağlıklı olduğu anlamına gelmemektedir. Suyun içinde bulunan iyonlar, magnezyum, kalsiyum gibi mineralleri insanların alması gerekmektedir. Bundan dolayı insanların içeceği sularda demineralizasyon yapılmaz. Demineralizasyon ile elde edilen su bazı sektörlerde kullanılmaktadır.
Pek çok su firması sularını saf su olarak tanımlıyor olsalar da aslında bu doğru değildir. Saf su kesinlikle doğal su değildir. Bundan dolayı da doğada bulunması mümkün olmaz. Saf su bazı üretim aşamalarından geçirilen özel sudur. Pek çok insan yağmur sularını saf su olarak bilmektedirler. Oysa yağmur damlası dahi yeryüzüne inene kadar içine çeşitli maddeler karışır ve sağlığını kaybeder. Bir suyun içinde minerallerin bulunması onu içilebileceğimiz anlamına gelir. Bazı sektörlerde ise içinde minerallerin olmadığı saf suların kullanılması gerekmektedir. Bundan dolayı demineralizasyon işlemi yapılır. Saf suyun kullanıldığı alanları şu şekilde sıralayalım:
- Medikal
- Otomotiv
- Kimya
- Döküm
- Boya
- Tekstil
- Enerji
- Kataforez
Gibi sanayi alanlarının saf su ihtiyacı vardır.
Demineralizasyon Ne İçin Yapılır?
Demineralizasyon ne için yapılır araştırmasında; aslında suyu içindeki iyon ve katyon yüklerinden kurtarmak için bu işlemi yaptığımızı görürüz. Suyun yükünden kurtulmasına detaylıca bakalım. Bunu neden yapıyoruz? Saf su kullanılması gereken bazı sektörler bulunmaktadır. Bu sektörlerin kullanacakları suyu genel su sisteminden temin etmeleri mümkün olmaz. Demineralize suyu üreten özel tesisler bulunmaktadır. Bu tesislerde elde edilen saf suyu da ihtiyaç duyan sektörler alarak kullanmaktadırlar. Genellikle evlerimizde saf su kullanma ihtiyacımız yok. Bundan dolayı da evlerde demineralizasyon yapılmasına gerek yoktur. Bunun yanında evlerde suyun saflaştırılması işlemi yapılması da mümkün değildir. Özel cihazlar ve teknikler suyu demineralize etmek için gerekmektedir.
Demineralizasyon işlemi yapılarak suyun içinde bulunan organik maddeler, inorganik iyonlar, bakteriler, partiküller, gazlar ve inorganik iyonlar ayrıştırılırlar. Bunlardan arındırılarak demineralize su elde ederiz. Bu maddelerin bazıları insan sağlığı içinde zararlıdır. İnsanların içecekleri suyun da damıtılarak zararlı bileşenlerden ayrıştırılması için özel filtreler, arıtma cihazları kullanılmaktadır. Evlerde kullanılan arıtma cihazları suyu demineralize etmez sadece zararlı bileşenlerden kurtulmasını sağlamaktadır. Demineralizasyon yapılarak elde edilen sular ile yapılan tahlil sonuçları farklı normal su ile yapılan tahlillerin sonuçları farklı çıkmaktadır.
Demineralize Su Nasıl Elde Ederiz?
Saf su elde edilmesi için normal suyun çeşitli aşamalardan geçirilmesi gerekiyor. Demineralize nedir sorusunun cevabının kısaca içinde hiçbir bileşen olmayan su olarak vermek mümkün olmaktadır. Bu şekilde saf su elde edilmesi oldukça zahmetli bir işlemdir. Suyun kaynatılarak saflaşacağı düşünebilirsiniz ama bu çoğu zaman mümkün olmaz. Kaynayan su, kireç ve tuzu geride bırakır ama içinde gaz haline gelen alkol gibi bileşenler olduğunda bunlar da soğutulma sırasında soğuyacak ve yine suyun içine karışacaktır. Demineralizasyon nedir incelendiğinde bunun çeşitli kimyasal işlemler içerdiği görülmektedir. Yapılan kimyasal işlemler ile suyun saflık kazanması sağlanır. Demineralizasyon işlemi yapıldıktan sonra çeşitli ölçümler yaparız ve suyun saflık derecesi bu şekilde ölçeriz. Deminarelize su elde etmek için kullanılabileceğimiz yöntemler arasında şunlar var:
- Ters ozmoz sistemi: Saf su elde edilmesi için en çok kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde ham su ters ozmoz yöntemi ile %99 oranında saflaştırılmaktadır
- Deiyonize sistemler: Bu sistemlerde iyon değiştirici reçineler kullanırız ve suyu saflaştırırız.
- Elektro Deiyonizasyon: elektroliz yöntemler kullanılarak su saflaştırılmaktadır. Ultra saftır ve iletkenliği de çok az olan sudur.
Sık Sorulan Sorular
- Demineralize su saf su mu?
Demineralizasyon işlemi, suda çözünmüş mineraller ve diğer kirleticileri çıkarmak amacı ile kullanılır ve suyun saf hale gelmesini hedefler. Dolayısıyla demineralizasyon işlemi sonrasında su daha saf hale gelmiş olur.
- Demineralize su içilir mi?
Demineralize edilmiş su içilebilir, ancak musluk suyu ile tadı farklı olabilir. Ancak, çok uzun süre demineralize edilmiş su içmenin sağlık açısından olumsuz etkileri olabilir. Özellikle mineral içeriği az olan su, vücut için gerekli olan minerallere sahip olmadığından, uzun süreli kullanımda sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, demineralize edilmiş suyun sadece kısa süreli kullanım için tavsiye edilmesi gerekir.
- Demineralize su nerede kullanılır?
Demineralize edilmiş su, birçok endüstri ve uygulamada kullanılır. Örneğin: enerji üretiminde termik santrallerde soğutma maddesi olarak ve buharlı üretim sürecinde kullanılır. Bunun yanı sıra, ilaç ve ilaç hammaddelerinin üretiminde, elektronik ekipmanların soğutmasında ve temizliğinde, kimyasal işlemlerde, gıda üretiminde ve laboratuvarlar ve araştırma merkezlerinde çeşitli deneylerde ve analizlerde kullanılır.