Ozon Jeneratörü Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Günümüzde Covid-19’un bıraktığı etkiler bazı alanlarda hala sürüyor. Dünya çapında yaşanılan bu sağlık sorunun getirdiği en büyük konu hijyenden geçiyor. Bu nedenle işletme sahipleri, özellikle halka açık alanların dezenfeksiyon sürecine daha büyük önem veriyor. Bunların başında ise halka açık havuzların temizliği geliyor. Bu temizliğin pratik ve hijyen koşullarına uygun şekilde sağlanması için çeşitli makineler gerekiyor. Ozon gazı, bu süreçte kullanılan en büyük yardımcıların başında geliyor. Ozonun yapay biçimde üretilmesini sağlayan ozon jeneratörü ise ihtiyaç durumuna göre küçük veya büyük boyutlarda oluyor.

Suyun hijyen açısından bütün şartlara uyumlu olması için ozon, güçlü bir oksitleyici gaz oluyor. Klor maddesinden yaklaşık 200 kat hızlı şekilde su ile reaksiyona giriyor.

Üç oksijen atomunun birleşmesiyle ortaya çıkan ozon gazı, inorganik molekül olarak biliniyor. Açık mavi rengi ve ayırt edilen kokusuyla özellikle oda sıcaklığında düşük bir oranda görünme imkânı sağlıyor. Aynı zamanda güneşin zararlı ışınlarından koruyan bu gaz, dezenfeksiyonda iyi işler çıkarıyor. Mikrop öldürme konusunda da etki sağlıyor. Doğru şekilde kullanıldığı zaman birçok yararı bulunan ozon, suni yollarla üretiliyor. Pratik şekilde suni ozon gazı üretmek için jeneratörler devreye giriyor.

Ozon Jeneratörü Nedir?

Pandemi döneminin hayatımıza bıraktığı etkilerden en büyüğü hijyen alanında oldu. Artık işletmeler ve kurumlar, hizmet verdikleri ortamın hijyenik koşullara uygun olmasını ön plana koyuyor. Endüstriyel düzeyde ürünlerden biri olan ozon jeneratörü sağlık, gıda, su arıtma ve yüzme havuzu temizliğinde işlev görüyor. Ayrıca zararlı mikroorganizmaları temizlemede önemli rol oynuyor.

Dezenfeksiyon alanında en çok kullanılan gazlardan biri olan ozon gazı, ihtiyaca göre ozon jeneratörü ile kullanılıyor. Ozon miktarının sağlıklı sonuç vermesi için kontrol altında olması gerekiyor. Bu jeneratör sayesinde oksijen molekülleri parçalanarak ozon gazı üretiyor. Ayrıca jeneratörün çeşitli modelleri bulunduğu için ihtiyaca göre model ve çalışma gücü olan cihazlar alınıyor.

Özellikle yüzme havuzları için rutin ve günlük bakım periyotlarında kullanılan bu jeneratörler, dezenfeksiyon süreci gerçekleştiriyor. Temizlik için oldukça ideal olan ozon üreten jeneratörler, halka açık havuzların temizliğinde ideal ekipman görevi görüyor. Dört mevsim boyunca açık kalan kapalı/açık yüzme havuzlarının hijyen kurallarına uyması gerekiyor. Havuz bulunduran işletmeler, steril havuz suyuna ulaşmak ve temizlik sürecini hızlandırmak için ozon üreten jeneratör kullanıyor.

Ozon Jeneratörü Nerelerde Kullanılır?

Oksijen moleküllerinden üretilen ozon jeneratörünün şu alanlarda yaygın olarak işlevi bulunuyor:

  • Çeşitli tıbbi uygulamalar
  • İçme suyu dezenfeksiyonu; özellikle su arıtma tesisleri ozondan faydalanıyor.
  • Laboratuvar ekipmanları
  • Spor salonları ve kullanılan aletlerin sterilizasyonu
  • Restoranlar, kafeler ve pastanelerin dezenfektasyonu
  • Anaokulları ve kreşlerin dezenfektasyonu
  • Yüzme havuzlarının suyu ve diğer donanımları
  • Halka açık havuzların dezenfeksiyon aşaması
  • İç ortam havasının temizlenmesi
  • Kapalı ortamların hava temizliği

Bunun dışında inşaat, gıda, otomotiv, enerji, sağlık ve daha birçok alanda da faaliyet gösteriyor.

Ozon Jeneratörü Ne İşe Yarar?

ozon jeneratörü

Ozon üretimi yapan bu cihazların birçok kullanım alanı bulunuyor. Bu jeneratörler birim zamanda ürettiği ozon miktarı, tükettiği enerji oranı, çalışma şekli, tasarımı, kapladığı alan ve bakım türüne göre çeşitlere sahiptir. Kullanım ömürleri değişiklik gösteren jeneratörler, kullanım şartlarının ne olduğuna göre çalışıyor. Ortalama düzeyde bir jeneratör, yaklaşık 5000 saat kullanım ömrü sunuyor. Ürettikleri ozon miktarı ise saat bazında 40 – 50 gram arası güçle başlıyor. Aynı zamanda, 70 – 80 kiloya kadar miktarı da elde ediyor.

‘Ozon jeneratörü ne işe yarar?’ sorusuna gelecek olursak, bu jeneratörler havuz kapasitesine göre ayarlanma imkânı sunuyor. Havuzun büyüklüğü veya kapladığı alana göre model farklılıkları gösteriyor. Böylece, küçük veya büyük çapta havuzlar için küçük veya büyük oranda güç gösteren jeneratör işlem yapıyor. Ayrıca bu jeneratörler sarf malzemeye ihtiyaç duymadığı için de tercih ediliyor. Jeneratörler kullanım kolaylığı sağladığı için de zaman tasarrufu sağlıyor. Ozon jeneratörü doğru şekilde kullanıldığı zaman havuz suyunda atık maddeler ve kalıntılar kalmıyor. Havuz suyu hijyen kurallarına uygun şekilde temiz hale geliyor.

Jeneratörlerin aynı zamanda evde kullanıma uygun ev tipi cihazları bulunuyor. Yer kaplamadıkları ve küçük boyutta oldukları için evde muhafazası da kolay oluyor. Ayrıca, kişisel havuzlarda bu ev tipi jeneratörler ön plana çıkıyor. Havuz sahipleri ozon üreten jeneratörleri gönül rahatlığıyla tercih ediyor. Çünkü jeneratörler hem havuz suyunu derinlemesine temizliyor hem de suya parlak görünüm kazandırıyor. Klor da diğer bir su temizleyici malzeme olarak geçiyor. Ancak ozon, klora oranla suyu daha hızlı şekilde temizliyor. Bu nedenle bu jeneratörün bir diğer artısı olarak mikrop ve bakterileri daha hızlı temizlemesi sayılıyor.

Ozon Jeneratörü Nasıl Dezenfekte Eder?

Ozon jeneratörü sayesinde temizlik kimyasalları da daha az kullanıldığı için insan sağlığına daha az veren kimyasallar bulunuyor. Ayrıca filtre sistemlerinde oluşan tıkanma ve dolma sorunları da ortadan kalkıyor. Cilt ve gözde oluşan tahrişler de en aza inmiş oluyor. Böylece insan sağlığına daha uygun hale geliyor.

Ozon üretimi için gerekli olan ekipmanlar arasında şunlar yer alıyor:

  • Ozon Jeneratörü
  • Ozon Dağıtım Sistemi – Temas tankı difüzörleri
  • Güç Dağıtım Paneli
  • Hava Hazırlama Sistemi
  • Ozon Jeneratörü Soğutma Suyu Grubu
  • Ozon İmha Ünitesi
  • Kontrol Paneli

Bu jeneratörün nasıl dezenfekte ettiğine dair ilk aşaması, oksijen atomlarına ayrılarak ozon molekülüne dönüşmesiyle başlıyor. İçerisinde oksijen bulunan gazın ozon temas tankının tabanındaki difüzörler yoluyla su ile teması gerçekleşiyor.

Suda çözünme gerçekleştiren serbest radikaller, moleküller ve kirleticiler üzerinde oksitlenme kapasitesi sağlıyor. Ozon gazı suda çözünme gerçekleştirdiği aşamanın ardından temas tankından çıkıyor. Ayrıca üretilen bu ozon gazının fazlası, ozon imha ünitesi sayesinde imha ediliyor. Son aşama olarak da atmosfere veriliyor.

Paylaş :