Genelde havuz suyunun ideal hale getirilmesinde kullanılan pH ölçümleri insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Çünkü yüksek pH; göz ve cilt rahatsızlıkları, kireç, bulanık ve mat su gibi sorunlara neden olabilir. Düşük pH ise göz, burun ve cilt rahatsızlıkları, derz ve sıva erimeleri, metal korozyon, lekeler gibi problemleri ortaya çıkarmaktadır. Bu sebeple doldurma suyuna bağlı pH yükseltme veya düşürme ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. pH düşürücü ne işe yarar, neden gereklidir merak ediyorsanız içeriğimizde detayları bulabilirsiniz.

pH Düşürücü Nedir?
Kullanılan çoğu havuzların pH değerleri yükselebilir. Mesela güneş, rüzgâr ve yüzücülerin suya etkileri pH yükselme eğilimini etkileyen faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda pH düşürücü olarak kullanılan iki ana ilaç sınıfı mevcuttur. Bunları sizler için aşağıda açıkladık:
Toz pH Düşürücü
Sodyum bisülfat olarak da bilinen bu kimyasal genelde açık sarı veya açık gri renge sahiptir. Tuz şekline benzeyen bir ilaç olan toz pH düşürücü, suya karışmadan çok yakıcı değildir.
Sıvı pH Düşürücü
Havuzlarda kullanılan diğer ilaç olan sıvı halde bulunan bu asittir. Genelde hidroklorik asit veya sülfürik asit pH düşürücü olarak tercih edilmektedir. Çoğunlukla sulandırılmış olsa da yine de çok yakıcı olabilmektedir.

pH Düşürücü Ne İşe Yarar?
Havuz sularında kullanılan bu kimyasalın ne işe yaradığı ve nasıl kullanıldığı sıkça sorulan sorulardandır. Havuz suyunda pH değerini düşürmek için bu ürünler; pH’ın dengede tutulması ile klorların içindeki aktif maddenin tam anlamıyla verim sağlamasına yardımcı olur. Çünkü havuz suyunun pH oranı düşük veya yüksek olursa klorun verimliliği düşer. Bu sebepten pH düşürücü ile suyun oranını 7.2 ve 7.6 arasında tutulması amaçlanır.
pH’ın yüksek olması sağlık açısından kötü sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla bu gibi rahatsızlıkları yaşamamak için bu ürünlerin kullanımında fayda vardır. Ayrıca düşük pH oranları havuzda lekelere, bulanıklaşmaya, kireçlenmeye ve başka sorunlara da yol açabilmektedir. pH düşürücü olarak kullanılacak en etkili yöntem olan klordioksit; bakteri, virüs, yosun, sporlar ve mantarlara karşı etkili bir dezenfektan görevi görmektedir. Klordioksitin başlıca etkileri:
- Uzun süre kalıcıdır ve etki alanı geniştir.
- Düşük dozaj uygulaması yapılabilir.
- Havuz suyunun temiz ve berrak görünmesini sağlar.
- Suyun uzun süreli temiz kalmasını sağladığı için tasarruf da sağlar.
- Yosunlaşma sorununun önüne geçer.
- Dezenfekte etme hızı sayesinde zamandan tasarruf sağlar.
- Bakım masraflarını da %50’ye kadar azaltabilmektedir.
Klordioksit aynı zamanda süs havuzlarının etrafa mikrop yaymasını engellemektedir. Çevreye zararsız, su ile temas edilen yerlerde biyofilm tabakası oluşmasını engelleyen güçlü bir dezenfektandır.

pH Düşürücü Nasıl Kullanılır?
Havuz sularında hem insan hem de çevre sağlığı için kullanılan bu kimyasallar iki çeşittir. Bunlardan ilki sıvı klor diğeri ise pH düzenleyici kimyasaldır. Bu kimyasal sayesinde havuzun klor seviyesi ile pH seviyesinin düzenlenmesini sağlanabilir. Havuz sularının her gün en az 1 kere pH değerinin ölçülmesi gerekmektedir. Bu ölçümler neticesinde suyun uygun pH değerine getirilmesi sağlanır.
Toz veya sıvı pH düşürücüler; yumuşak sularda 100 m3 havuz suyuna 500gr, sert sularda ise 100 m3 havuz suyuna 1500gr olarak kullanılmalıdır. Ürünü kullanmadan önce %10’luk çözelti hazırlanarak havuza kontrollü olarak ilave edilerek kullanılmaktadır.

pH Düşürücü İçerisinde Ne Var?
Şayet havuzunuzun yüksek pH seviyelerini düşürmek istiyorsanız asit olarak da bilinen düşük pH’lı kimyasallar kullanmanız gerekir. Bu kimyasalları kullanarak havuzunuzun pH seviyelerini olması gereken seviyelere çekebilirsiniz. Böylelikle havuz suyunun temiz ve berrak olmasını sağlarsınız. Ayrıca olası yosun oluşumu için elverişli şartları da önlemiş olursunuz. Ancak havuzlarda sterilize amaçlı kullanılan klorunda pH seviyeleriniz üzerinde etkileri olduğu bilmeniz ve ölçümleri ona göre değerlendirmeniz gerekir.
Havuzlarda yüksek pH seviyelerini düşürmek için aşağıda listelediğimiz kimyasallar arasında birkaç tanesi sıklıkla kullanılır:
- Muriatik asit (hidroklorik asit)
- Kuru asit (sodyum bisülfat)
- Sülfürik asit
Sıraladığımız bu kimyasallar içerinde özellikle muriatik asit genelde en sık kullanılandır. Verdiği etki ile pH seviyelerini olması gereken seviyelere indirmeye yardım eder. Bunun yanında sülfürik asit her ne kadar zaman zaman kullanılsa dahi, pH seviyelerinde bazı sorunlara yol açabilmektedir. Özellikle vinil havuzlarda pek sorun yaşatmasa dahi alçı ve beton malzemeden olan havuzlar için risk teşkil eder. Bunun yanında metal havuz parçaları olanlar ve armatürlerde aşındırıcı bir etki yaratabilmektedir. Hatta havuzunuz tuzlu su havuzu ise su jeneratörünüzü bile bozar ve büyük masraflar açılmasına neden olur.
Muriatik asit ise sülfat ya da farklı bir katkı malzemesi içermemektedir. Bu özelliği bu kimyasalı pH düşürücü olarak en verimli ve iyi sonuçlar veren bir kimyasal yapmaktadır. Ayrıca ek bir bilgi olarak şunu söyleyebiliriz: Siyanürik asit havuzdaki kloru stabilize etmede oldukça iyidir. Her ne kadar pH seviyelerini düşürmede etkili sonuçlar verse de ilk amacı bu değildir. Çünkü zamanla klorun sterilize etme kabiliyetini düşürür.

Klor pH Düşürür mü?
Havuz temizliği ve sağlığı için pH düşürücü ürünlerin yanında kullanılan klor da önemli havuz kimyasalları arasında yer almaktadır. Klorun havuzdaki en önemli görevi yosun ve mikropların öldürülmesi ve yok edilmesini sağlamaktır. Kullanımınız için en uygun kloru seçerken dikkat edilmesi gereken ayrıntılar vardır. Bu noktada havuzun genel durumunu değerlendirmek ve işin uzmanı ile birlikte karar almak oldukça önemlidir.
Özetle; klor sudaki pH miktarını azalttığından pH eklemeniz gerekip gerekmediğini görmek için pH seviyelerinize de bakmalısınız. Örneğin havuz suyunuzu seyrelterek bunu sağlayabilirsiniz. Ancak bu işlem zaman alıcı olduğundan pek tercih edilmemektedir. Bunun yanında havuzunuzu yeniden doldurmak ayrıca pH, alkalilik, kalsiyum sertliği ve diğer kimyasal seviyelerinizi düşürür.
Havuzlarda pH düşürücü ya da yükseltici ürünler kullanılması, havuz suyunun sağlık açısından risk teşkil etmemesi anlamına gelir. Bu yüzden pH seviyelerinin periyodik olarak kontrol edilmesi ve gereken işlemlerin yapılması gerekir. Aksi takdirde havuz keyfi yapalım derken, sağlık riskleri oluşturabilmektedir.