Günlük hayatımızda eğitim, çalışma, sosyalleşme, sağlık gibi hangi alanında olduğu fark etmeksizin etrafımızda su şişeleri vardır. Şahsi olarak yanımızda bulundursanız da bulundurmasanız da şişelere gün içerisinde çok sık rastlarsınız. Çoğunlukla su şişelerinin üzerinde gördüğümüz bir pH değeri vardır.
En sağlıklı değer aralığı nedir ya da hangi durumlarda pH değerinin yüksek veya alçak olması tehlike oluşturuyor, bilinmemektedir. Oysa verilen bu değer su kalitesinin de bir yansımasıdır. Vücudunuzun hangi oranda neyin etkisinde olduğunu bilmelisiniz. Özellikle insan vücudunun yakıtı olarak ifade edilen su için bu oldukça önemli bir konudur. PH’ın ne olduğuna dair kendisinden başlayarak değer aralığına kadar verilen aşağıdaki bilgilerden kolaylıkla yararlanabilirsiniz.
PH Nedir?
En genel anlatılan kalıpları ile bir solüsyonun yani çözeltinin bazlık ve asitlik derecesini gösteren ölçüm pH olarak adlandırılmaktadır. Açılımı için kesin bir yargı verilemediği gibi ülkemizde de kalıplaşmış olarak pH değeri ifadesi yer alır. Kullanılan herhangi bir maddenin içinde bulunan asit özelliğindeki hidrojen iyonlarından yapılan ölçümlerle pH aralığını öğrenebilirsiniz.
Sadece içtiğiniz suda değil temizlik ve kozmetik ürünlerinde de ifade edilen bu değer aralığı önemlidir. İçtiğiniz sudan organlarınıza ulaşan ya da kullandığınız kozmetik, temizlik ürünlerinden cildinize gelen asit ve baz değeri sağlığınıza yön verir. PH sayesinde kendinize yaptığınız küçük bir takip, gözlem sağlığınızda oluşacak rahatsızlıkları engellermektedir. Bu nedenle bedeninizin pH’ını düzenli hale getirmeli ve sonrasında da kontrolü bırakmamalısınız. Genel olarak her bir organın pH değeri değişebilir ancak vücudun dengesi için ortak bir değer olarak ortalama asit seviyesini gösterebiliriz.
Yaşadığımız çevreye, yaşa, yediklerimize ve biyolojik yapılara bağlı vücudunuzun değerlerinde küçük değişimler olabilir. Fakat kandaki pH’ı sabit bir değer aralığında tutmamak sağlığınızı büyük ölçüde olumsuz yönde etkiler. Kanın olması gereken pH değer aralığı ise 7.35-7.45’tir.
Suyun PH Değeri Nasıl Ölçülür?
Ölçüm yapmak istediğiniz suyun için pH değerini öğrenebilirsiniz. Her gün içmeniz gereken suyu oldukça kolay bir yöntem ile ölçerek vücudunuzun pH’ını sabit bir biçimde yönlendirirsiniz. İhtiyacınız olan ilk malzeme pH ölçer olarak ifade edilen sıvı damladır. Günlük kullandığınız ve ölçümünü yapmak istediğiniz suyun içerisine almış olduğunuz bu sıvıdan damlatın. Çok kısa bir süre içerisinde ölçümünüzden dönüş almış olacaksınız. Suyunuz mavi bir renkte ise suyunuzu gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Mavi renk en sağlıklı suyu işaret eder. Fakat suyunuz sarı ile yeşil arasında bir tonu yakalamış ise pH’ı düşük asitlik yönünden de yüksek olduğunu belirtir. Bu durumda da suyunuz sağlıksız sonucu çıkar.
Evlerdeki çeşme sularının sonuçları çoğunlukla yeşil renklidir maviye daha yakın olduğundan mecbur kaldığınızda içebilirsiniz. Öncesinde kontrol edip sarı yeşil arası bir ton var mı bakmanız faydalıdır. Yüksek değere sahip suların devamlı kullanılması klorlu suya benzer olumsuzlukları da meydana getirir. PH değeri için sayısal verilerden yararlanırsanız 0-14 arası edebilirsiniz. 7 olması gereken dengeli pH’tır. Ancak 0 aşırı asitli, 14 ise aşırı alkali anlamına gelir.
İçme Suyu PH Değeri Kaç Olmalı?
Günde en az 10 bardak su içilmesi gerekir ancak çoğu kişi aklına geldiğinde ya da susadığında su içer. Öyle ki vücudun susuz kalması durumunda da idrarın rengi dahi değişir. Ayrıca sadece düzenli ve çok su içmenin bir faydası da bulunmamaktadır. Gün içerisinde tükettiğiniz suyun kalitesini de kontrol etmelisiniz. Bunun için ise oldukça kullanışlı ve pratik çözüm pH’tır. Suyunuzu içmeden önce evde kendinizin kolayca yapabileceği ölçüm yöntemleri vardır. Ancak ölçüm malzemelerini yönelmeden önce içme suyunun pH değeri nedir, bilmelisiniz. Normal olarak günlük hayatta kullandığınız suyunuzun pH’ı 7,2 ya da daha yüksek bir aralıkta ise suyunuz kalite standartlarına ulaştığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda içme suyunda artan pH değerisuyun kalitesini de artırır. Bu nedenle aldığınız su markalarında pH’ına dikkat etmenizi öneririz.
Diğer Su PH Değerleri
Günümüzde birçok çeşit marka su olsa da önemli olan suların marka reklamı değil kalitesidir. PH değeri ise suların kalitesini anlamak için en etkili çözümdür.
- Öncelikle içme sularının pH’ı 7,2’den büyük olmalıdır.
- Çeşme suları ise 7.2’nin altından 6.8’e kadar düşebilir.
- Saf suyun pH’ı tam olarak nötr ifade edilen 7’dir.
- İçeriğinde çok fazla magnezyum, kurşun ve bakır bulunan sağlıksız sular ise 6.5’ten düşük pH’ıdır.
8.5 ve üzeri fazla alkali suyun şeker hastası, reflü rahatsızı ve yüksek tansiyonu bulunan kişilere iyi hissettirdiği söylerler. Ancak bu doktor reçetesine yansımış kanıtlanmış bir durum değildir. Bunun dışında 8,5 üzerinin alkali su olduğunu ve asit grubundan çıkarak alkali grubuna geçtiğini söyleyebiliriz.
Değer aralıklarının birbirine yakın olması durumunun en büyük dezavantajı ise kullanıcıların küsuratlara odaklanmamasıdır. Oysaki verilen değerler çok geniş alanlara dağılmadığı için sıfırın altında yükselen değerler dahi büyük değişim oluşturur.