CHEMYA ® SU VE KİMYA TEKNOLOJİLERİ A.Ş.

Suyun Özellikleri Nelerdir?

Su; canlıların yaşamları için gerekli maddelerin başında gelir. Yeryüzünün %70’den fazlası su ile kaplıdır. İnsan vücudunun ise yaklaşık %70 kadarı sudur. Canlıların temel birimi hücreden başlayarak; dokularda, iç organlarda, sistemlerde karakteristik bir özellik olarak gözlenen madde alışverişi; aslı su olan sıvı bir ortamda gerçekleşir. Bu nedenle su, canlılar için vazgeçilmez gereksinimler arasında yer alır. Bu yüzden suyun özellikleri, insanların merak ettiği konular arasındadır.

Canlıların yaşamsal faaliyetleri için çok önemli olan suyun rengi, tadı ve kokusu yoktur. Aynı zamanda su iki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşur. Canlılar için büyük önem taşımasının yanında maddenin her halinde bulunabilmesi ile de dikkat çeker. Suyun özellikleri hakkında başlıca bilgileri sizler için sıraladık:

  • Su kohezyon ve adhezyon kuvvetlerine sahiptir.
  • Özgül bir ısısı vardır.
  • Suyun donma noktası farklıdır.
  • Maddenin katı, sıvı ve gaz gibi üç halinde bulunabilmektedir.
  • Su, elektriksel iletkenlik özelliğe sahiptir.
  • Yüksek erime noktasına sahiptir.
  • Su kılcal damarlarda hareket edebilmektedir.
  • Yüzey gerilimi özelliğine sahiptir.

Genel anlamda suyun özellikleri ve tanımı yapıldığındasuyun renksiz olduğu belirtilmektedir. Fakat bilimsel açıdan kızıl dalga boylarında ışığı hafifçe emmesi sebebiyle mavi renk olarak görünmektedir. Suyun dört farklı hali ve bunların özelliklerini öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Yumuşak Suyun Özellikleri Nelerdir?

Yumuşak Suyun Özellikleri Nelerdir?

Suyun sertleşmesini sağlayan minerallerden arındırılmış haline yumuşak su denmektedir. Arıtılmış ve yağmur suları yumuşak sulara örnektir. Günümüzde yumuşak su elde etmek için geliştirilen pek çok yöntem var. Bu sayede insanlar sağlık koşullarını göz önüne alarak bu yöntemleri değerlendirebilmektedir. Mesela arıtma sistemlerinde bulunan özel filtreler aracılığı ile yumuşak su elde edilebilmektedir. Bunun sayesinde de şebekelerden musluklara taşınan suların sağlıklı bir şekilde tüketilmesi sağlanmaktadır. Sağlık için oldukça faydalı olan yumuşak sular sadece içmek için değil aynı zamanda temizlik ve hijyen için de oldukça önemlidir.

Birçok özelliği ve faydası ile insan sağlığı üzerinde büyük etkisi olan yumuşak suyun özellikleri şöyledir:

  • Yumuşak su, insan vücudunda fizyolojik olarak herhangi bir hasara sebep olmamaktadır.
  • Lezzet oranını önemli ölçüde etkilediği için yemek yapımında da kullanımı desteklenmektedir.
  • Buhar kazanlarında, vakum pompalarında ve sıcak su tesisatlarında yumuşak su kullanılmaktadır.
  • Yüzey temizliğinde herhangi bir leke veya iz bırakmadığı için temizlikte büyük kolaylık sağlamaktadır.
  • Kahve ve çay makinelerinin yanı sıra su ısıtıcı cihazlarda kullanıldığında kireçlenme gibi sorunlara sebep olmadığı için bu cihazların kullanım ömrünü korur.
  • Çamaşırların daha yumuşak olmasını ve temiz yıkanması sağlar.
  • Tesisat sistemlerinin ömrünü uzatarak tasarruf sağlamanızı da ayrıca mümkün kılmaktadır.

Özellikle sert suyun verdiği hasarları önlemenin kesin çözümü olan yumuşak sular hem kendi sağlığınız hem de çevrenizin sağlığı açısından oldukça büyük önem taşımaktadır.

Sert Suyun Özellikleri Nelerdir?

Sert Suyun Özellikleri Nelerdir?

Doğal suyun yeryüzünde hareket halindeyken temas ettiği maddelerden aldığı magnezyum, kalker, kalsiyum ve kirecin içine karışması durumuna sert su denir. Göz veya cilt ile temasında sert su ayırt edilemez. Bu sebeple sert suyun anlaşılabilmesi için içerisindeki maddelerin ve değerlerin ölçülmesi gerekmektedir. Sert suyun özellikleri ise aşağıda maddeler halinde bulunmaktadır:

  • Sert suyun en bilinen özelliği içerisinde yüksek miktarda kireç barındırmasıdır.
  • Temas ettiği yüzeylerde aragonit ve kalsit kristalleri oluşmaktadır.
  • Sert su, cilt ile temas ettiğinde kuru ve sert bir hal almaktadır.
  • Kalsiyum ve magnezyum değeri oldukça yüksektir.
  • Sert suyun içerisindeki sodyum miktarı düşüktür.
  • Sert suyun iyonları fazladır.

Sert Suyun Başlıca Zararları Nelerdir?

17-60 TDS değerine sahip sular az sert sudur ve kullanıma uygundur. Ancak 60 TDS değerinin üstündeki sert sular, insan sağlığı için zararlı olduğundan kullanımı uygun değildir. Bu kapsamda öncellikle su kalitesi ölçümü ve suyun TDS değeri ölçümlerinin yapılması gerekmektedir.

Görünen veya görünmeyen birçok zarara sahip sert suyun bilinen başlıca zararlarını maddeler halinde belirtelim:

  • Sert su tüketildiğinde, insan vücuduna birçok zarar vermektedir.
  • Böbrek taşı oluşmasına sebep olur.
  • Kireçlenmeye sebep olduğu için ev tesisatınızın ömrünü kısaltır.
  • Ev içerisinde su ile çalışan tüm makine ve ekipmanlara zarar vermektedir.
  • Armatür ve musluk gibi su ile temas eden kısımlarda kireç oluşmasına sebep olmaktadır.
  • Deterjan, şampuan ve el sabunu kullanımında daha az köpük oluşmasını neden olur.
  • Sert su, cilt kuruluğuna sebep olmaktadır.
  • Saçlarda dökülme, sertleşme ve kepek oluşumuna neden olur.
  • Sert suyun kullanıldığı kalorifer peteklerinin daha az ısındığı görülmektedir.

Yukarıda belirttiğimiz nedenlerden dolayı sert su kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Saf Suyun Özellikleri Nelerdir?

Saf Suyun Özellikleri Nelerdir?

Mineraller dahil içerisindeki tüm maddelerden ayrıştırılmış olması saf suyun başlıca özellikleri arasındadır. Saf su, genellikle 70-80 derecede ısıtılan suyun buharının yoğunlaştırılıp ayrı bir kaba aktarılmasıyla elde edilmektedir. Bu işleme de distilasyon ya da damıtma adı verilmektedir. Saf suyun özellikleri aşağıdaki şekildedir:

  • Deniz suyundan başka su kaynağının olmadığı kurak yerlerde veya su kaynaklarının çok kirli olduğu yerlerde arıtma yoluyla elde edilen saf su içme suyu olarak da kullanılmaktadır. Ancak saf suyu elde etme işleminde sudaki sodyum, kalsiyum, demir gibi önemli mineralleri yok ettiği bilinmektedir. Bu sebeple saf suyun içme suyu olarak kullanımı tartışmalı bir konudur.
  • Saf suyun tadı, kokusu ve rengi yoktur. Günümüzde daha düşük maliyetli olduğundan dolayı endüstride saf su yerine deiyonize su da kullanılmaktadır.
  • İletken olması da saf suyun özellikleri arasındadır. Saf su, elektrik akımının iletilmesini sağlayan serbest elektronları içermemektedir. Ayrıca elektriği iletmez, yani nötrdür.

Saf Suyun Kullanım Alanları

Evlerde, sanayide ve tıpta birçok kullanım alanına sahip olmasıyla bilinen saf suyun başlıca kullanım alanları şöyledir:

  • Uçak motorlarında, akvaryumlarda ve otomobillerin akülerine kadar her yerde saf su kullanımına rastlayabiliriz.
  • Otomotiv sektörü, tekstil sektörü, kozmetik endüstrisi, içecek ve alkollü içecek endüstrisinde de saf su kullanılmaktadır.
  • Hava nemlendirici cihazlar, uyku apnesi hastaları için kullanılan cihazlar ve soğutma sistemlerinde saf su vardır.
  • Tıpta enjeksiyon işlemlerinde kullanılan ilaç çoğu zaman saf su ile inceltilerek uygulanmaktadır.
  • Buharlı ütülerde de saf su kullanılmaktadır. Bazı laboratuvar çalışmaları veya endüstriyel işlemler ise iki kere damıtılmış saf su gerektirir.
İçilebilir Suyun Özellikleri Nelerdir?

İçilebilir Suyun Özellikleri Nelerdir?

Su, insan hayatının sürdürülebilmesi için çok önemlidir. Çünkü vücut hücrelerine oksijen taşınması ayrıca vücudun atık maddelerden arındırılması ve vücudun ısı dengesinin sağlanması için su gereklidir. İçilebilir suyun başlıca özellikleri ise şöyledir:

  • İçilebilir suyun içerisinde hastalık yapıcı mikroorganizmalar yoktur.
  • Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoştur.
  • İçilebilir suyun içerisinde fenoller ve yağlar gibi suya kötü koku – tat veren maddeler bulunmamalıdır.
  • Yeterli derecede yumuşaktır.
  • Sağlığa zararlı kimyasal maddeler yer almaz. Çünkü bazı kimyasal maddeler insan sağlığı üzerinde zehirli etki gösterebilmektedir.
  • İçinde amonyak ve nitrit bulunmaz şayet varsa da bu durum içilebilir suyun organik maddeler ile kirlenmiş olduğunu göstermektedir.
  • İçerisinde 200 miligramdan fazla klorür bulunursa bu suyun kirlendiğini gösterir.
  • Flour 1 litre suda 1 miligramdan az, 2 miligramdan fazla olmamalıdır.
  • 1 litre içerisinde 1-2 mg demir bulunması gerekmektedir.

Vücut sisteminde, susuzluk susama hissi ile kendini belli eder. Fakat susama hissedildiğinde vücut çoktan susuz kalmıştır. Dolayısıyla susuzluk hissetmeden su içmek sağlıklı yaşam için bir gerekliliktir. Su kalitesinin yüksek olması sağlıklı bir yaşam ve çevre için hayati önem taşımaktadır.

Paylaş :