CHEMYA ® SU VE KİMYA TEKNOLOJİLERİ A.Ş.

Lejyonella Kontrolü Eğitimi

SYNLAB International GmbH / Almanya

 

Turist sağlığının en büyük tehditlerinden biri lejyoner hastalığıdır. 13 Mayıs 2015 tarihinde Lejyoner Hastalığı Kontrol ve Esasları Hakkında Yönetmenlik yayınlandı. Lejyonella kontrolü eğitimi için ise Lejyoner Hastalığı Kontrol Program Rehberi Mart 2016’da yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik ile otellerde, motellerde, tatil köylerinde veya misafirhanelerinde lejyoner kontrol eğitimi almış en az 1 çalışan bulundurma zorunluluğu getirildi.

Bu çalışanlar en az 8 saat eğitim almış olması şartlardan biriyken, lise mezunu olma şartı da aranmaktadır. Bu başvurular konaklama biriminden veya yerinden yapılabilmektedir.

 

Lejyonella Kontrolü Eğitiminde Tespit

Lejyonella kontrolü eğitimi programının en fayda gören kısmı budur. Çünkü programın asıl amacı; vakaları tespiti etmek veya hastalığa sahip olacakları erkenden teşhis etmektir. Bunu yapabilmenin yolu hastalığı veya belirtilerini tanımaktan geçer. Hastalığı bilmediğiniz taktirde belirtilerini saptayamaz ve olası başka insanların hastalıklarına davetiye çıkarırsanız. Bu da programın amacına ters düşmektedir.

Lejoner Hastalığı Nedir?

Lejyoner, ciddi bir akciğer enfeksiyonudur. Legionella pbeumophilla isimli bir bakteri bu hastalığa neden olmaktadır. Lejyonella kontrolü eğitimi bu hastalık yüzünden faaliyete geçmiştir. Solunum yoluyla insan vücuduna yerleşir. Jakuzi, klima veya havalandırmalar bu hastalığın en çok barındığı yerlerden sadece birkaçıdır. Oteller veya hastaneler bu hastalığın taşınmasında büyük rol oynar.

Lejyoner Hastalığı Belirtileri

Lejyoner, bulaştığı anda ortaya çıkmaz. Tıpkı Corona virüs gibi bulaştıktan 2 ila 10 gün arasında belirtilerini gösterir. Zatürre hastalığına benzer bir hastalık belirtisi göstermektedir. Bu yüzden sık sık ihmal edilip üstün körü hastalık geçiştirilir. Fakat belirtilerin başlama sıralaması çoğu zaman aynıdır. Lejyonella kontrolü eğitimi hususunda bu belirtiler özverili şekilde adaylara öğretilir. İşte o belirtiler veya semptomlar:

  • Baş ağrısı
  • Halsizlik
  • Kas ağrısı
  • Yüksek ateş
  • Sıcaklık fark etmeksizin titreme

Bu belirtilerde en dikkat çeken baş ağrısı veya yüksek ateştir. Bu semptomları gösteren hastalar, genelde birkaç gün içinde diğer belirtileri de gösterirler. Hastalığın 2. gününde şiddetli titreme baş gösterir. Zaman ilerledikçe bu belirtilere yenileri de eklenir. Bu belirtiler ise nefes darlığı, göğüs ağrısı, mide bulantısı, ishal veya şiddetli zihin bulanıklığı şeklinde ortaya çıkar.

Lejyoner Hastalığının Tedavisi

Lejyonella kontrolü eğitimi içinde tedavinin nasıl bir yol izlediği açıkça belli edilmiştir. Peki, tedavi nasıl yapılır? Lejyoner hastalığına sahip olan bireylerin tedavisi, hastane ortamında gerçekleşir. Tedavide bir veya gerektiği takdirde iki yöntem kullanılır. Birincisi elbette ki damar yolundan verilen antibiyotiktir. Antibiyotik tedavisi hastalığın geçmesinde büyük bir adımdır. Hastalığa sahip olan bireyde şiddetli öksürük veya nefes almada zorluk devam ediyorsa hemen oksijen desteği verilir.

Hastalık birkaç gün içinde hafifleyerek geçmeye başlayacaktır. Bu aşamada damar yolundan verilen antibiyotik yerini ağız yoluyla olana devredecektir. Lejyonella kontrolü eğitimi içinde bu bilgiler mütemadiyen verilmektedir. Tedavi bu aşamada 1 ila 3 hafta daha devam eder. Tedavi süreci bittiğinde veya hastalık tamamen geçtiğinde eş zamanlı olarak belirtiler geçmez. Bu belirtilerin geçmesi bazı insanlarda haftalar hatta aylar almaktadır.

Kimler Lejyoner Hastalığı İçin Riskli Kategorisindedir?

Her hastalıkta olduğu gibi Lejyoner bakterisinin de hedef aldığı zayıf bir kesim vardır. Bu kesimler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Sigara kullananlar
  • Bağışıklık veya sinir sitemi zayıf olanlar
  • Kronik hastalığı olanlar
  • 50 yaş üstü olanlar

Bu kişilerin Lejyoner hastalığına daha dikkat etmesi veya daha iyi korunması gerekmektedir. Dikkat edilmediği taktirde sonu ölüm olan sonuçlar doğurma ihtimali vardır. Lejyonella kontrolü eğitimi kapsamında riskli grup belli edilmiştir.

Paylaş :