Klor, yeşili andıran sarımsı renkli, hafif, keskin kokulu, tahriş eden, zehirleyici bir gaz çeşididir. Gaz olarak ifade edilmesi sonucu sıvı klor denildiğinde farklı bir maddeden bahsediliyormuş gibi düşünebilirsiniz. Ancak klorun dünyada da çok yaygın olan üç kullanımı vardır. En bilinen türü gaz olan saf klordur, ikincisi sıvı halde bulunan sodyum hipoklorit klor ve üçüncüsü de toz klor olarak ifade edilen kalsiyum hipoklorittir. Klor, alkali bir çözelti ile reaksiyona girerek geldiği yeni hal sıvıdır.
Klor dezenfektanlarda çok sık kullanılmaktadır. Gaz hali su ile karıştırılmayacağı için sıvılaştırılmış ve böylelikle temizlik ürünlerinde kullanılması kolay olmuştur. Doğal olarak sıvı kloru en çok suyun temas ettiği ve temizlik ihtiyacı duyulan alanlarda kullanırız.
Sıvı Klor Nedir?
Klor deyince ülkemizde ilk akla gelen temizlik ürünleridir. Bu nedenle klorun gaz, sıvı ve katı gibi versiyonları vardır. Temizlik bünyesinde en çok tercih edilen ise sıvı klordur. Klorun su ile birleşmesinde rolü büyüktür. Temizlik için her ne kadar deterjan hassasiyeti olsa da su da gerekli bir temizlik malzemesidir. Su ile deterjanın iyi bir çözelti oluşturması için de dikkate alınması gerekilen deterjandır. Sonuç olarak klor çeşitleri arasında su için en iyi karışım olacak çözelti de sıvı halidir. Sıvılaştırılmış klor için en iyi dezenfektan ürünlerinden biridir diyebiliriz.
Sıvı halinde iken ne kadarı saf klor ne kadarı sıvılaşmış klor tespit etmesi zordur. Sıvılaştırılma işlemi uygulanırken klor, suya dozaj pompası ile verilecekse her kap için ayrı dozaj uygulamalısınız. Çünkü sıvı klorun içerisinde yer alan saf klor (gaz halindeki) bulunduğu ortamın sıcaklığına göre uçar. Böylelikle klor hesaplaması yapmak kolay olmaz. Özellikle yaz mevsimlerinde alınan sıvılaşmış klorlarda bu ölçümler daha da zorlaşır. Bunun için de aldığınız klorun tarihine iyi bakmalısınız.
Sıvı Klor Nerelerde Kullanılır?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi temizlikte aktif olan klorun hijyen koşullarda en çok kullanılan hali sıvılaşmış olanıdır. Bu özellik de sıvı kloru su ile en iyi çözeltiyi oluşturan dezenfektan yapar. Su doğal bir temizlik ürünü olarak görülse de içerisinde birçok mikroorganizmalar, bakteriler ve kimyasallar yer alır. Temizlikte iyi bir çözelti olması için de tüm bu unsurlar sudan arınmalıdır. Klorun sıvılaşmış hali de suda oldukça başarılı bir arıtma sağlar. Ayrıca bu işlem oldukça düşük maliyetlidir ve bu nedenle de talebi çoktur. Diğer yandan klorun toz hali de suda iyi bir artıma yapar ancak sıvı hali kadar ünlü değildir. Çünkü toz klor katı olduğu için suda erimesi uzun sürer. Tam tersi sıvı klor ise akışkan bir yapıda olduğundan suda hızlıca erir ve kullanımı kolaydır. Kullanım alanları ise:
- En sık kullanıldığı alanlar klor bazlı deterjanlardır.
- Su kanallarının özellikle içme sularını temizler.
- Kuyu sularının bakımını yapar.
- Toplu, bireysel, olimpik fark etmeksizin tüm yüzme havuzlarının dezenfeksiyonunda kullanırlar. Ayrıca bu alanlardaki suların renk tonunu da açar.
- Taşınması kolay olduğu için merkezlerden köylere giden suların klorlanmasında sıvı halini tercih ederler.
- Son zamanlarda sanayi bölgelerinde popülerlik kazanmıştır.
- Atık sularda yer alan ve oldukça tehlike saçan siyanürü ortadan kaldırır.
- Çamaşır suyunun yapımında kullanırlar.
- Tekstil ve kâğıt gibi pek çok sektörde de yer alır.
Maliyetindeki, taşınmasındaki ve erimesindeki kolaylıklardan dolayı su ile karıştırılan tüm klor çeşitlerinde en çok sıvı halini tercih ederler.
Sıvı Klor Tehlikeli Mi?
Her ne kadar başarılı bir karışım olsa da sıvı klorun suya verdiği dezavantajları da unutmamalısınız. Özellikle su ile karıştırıldığında pH derecesini artırır. Artan pH değeri ise klorun (dezenfeksiyon) etkisinin düşmesine neden olur. Bunun yanında verebileceği bazı zararlar da mevcuttur. Çünkü klor yapısı gereği hücre zarını yıpratarak hücreye girer ve hücrenin solunum ile DNA düzenini bozar. Her canlıda olan hücreler insanda da bulunduğu için fazla temas halinde hücreler zarar görebilir.
Temizlik yaparken kullanılması ve cildin çok fazla sıvılaşmış klora maruz kalması cilt problemlerini açığa çıkarır. Bunlar daha çok sivilce, akne oluşumu ve cilt kuruluğu gibi belirtilerdir. Havuz içerisinde maruz kaldığınız klor ise solunum yollarınıza zarar vererek nefes almanızı zorlaştırır.
Sadece cildin temas etmesi değil sıvılaşmış klorun içilmesi halinde de birçok olumsuzluk olur. Sıvı klor ile su artıma işlemi yapıldığından içme sularından bir miktar da olsa klora maruz kalırız. Ancak bu durum tek seferde zarar verebilecek bir yapıda değildir. Klorlu suyu sürekli olarak içmeye maruz kalındığında olumsuzluklar açığa çıkar. Kanser riski, akciğerde ödem, karaciğerde tahriş, boğazda daralma bunlardan biridir. Kusma, bulantı, göz kaşınması, sancılı baş ağrıları ise ortaya çıkan belirtilerdendir. Eğer bünyenizi etkileyecek herhangi bir şey yok fakat bu belirtilerden biri var ise içme sularını kontrol etmelisiniz.
Klor Yerine Ne Kullanılabilir?
Sıvı klorun oluşturabileceği tehlikelere karşı bir koruma ihtiyacı duyabilirsiniz. Diğer yandan kullandığınız deterjanlardaki klor miktarı sizi endişelendirebilir. Bunun için sıvılaştırılmış klor yerine kullanabileceğiniz kalsiyum hipoklorit vardır. Klorun sıvı hali evlere en çok çamaşır suyu aracılığı ile girer. Her ne kadar ev içi kullanılan bir ürün olduğundan konsantrasyonu düşük verilse de yine de %100 zararsız olarak değerlendiremezsiniz. Bu nedenle evlerinizi temizlerken daha güvenilir bir ortam oluşturmanız için kalsiyum hipoklorit dezenfeksiyonunu alabilirsiniz.
Ayrıca kokusu, rengi, tadı olmayan ozon da sıvı klor ile aynı görevi yapar. Hatta suya oksijen vererek artıma yapan ozon jeneratörü, temizliği daha hızlı gerçekleştirir. Cilde ve göz yapısına da herhangi bir zarar vermez.